Mendel Hardeman (1977) groeide op in een gezin van Nederlandse emigranten in het binnenland van Brazilië. Zijn vader was predikant, zijn moeder maatschappelijk werkster die in haar vrije tijd middeleeuwse luitmuziek speelde. Op zijn 12de ontdekte hij The Beatles, waarna hij de rest van zijn jeugd doorbracht met het spelen van hun muziek en het schrijven van eigen liedjes, in de vaste overtuiging zelf ooit een Beatle te worden. Hij was 15 toen hij voor het eerst een film keek, en kon zich onmogelijk voorstellen ooit zelf aan iets dergelijks te werken.
Mendel kwam naar Nederland om Theologie te studeren, maar na een korte carrière als straatmuzikant belandde hij op het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, waar hij afstudeerde in compositie en muziekvideo. Hij verhuisde naar Tsjechië, waar hij werkte als assistent van de bejaarde surrealistische filmmaker Jan Švankmajer.
Mendel’s korte films Caress en Kyrie Eleison (2006) werden wereldwijd vertoond op meer dan 40 filmfestivals, en Caress ontving de prijs voor “Beste Video Creatie” van het Girona Film Festival 2006. In datzelfde jaar ging zijn lange film EXODUS in première op het Cork Int. Film Festival in Ierland.
In 2007, in het Braziliaanse binnenland, smolten zijn verschillende interessen en passies (film, muziek, religie, surrealisme, maatschappelijke wrijvingen) samen toen hij begon te werken aan een project met de mensen en de geschiedenis van de verdronken stad Canudos. Het uitzonderlijke verhaal van deze streek groeide in zeven jaar tijd uit tot de film De Zee van pelgrim Antonio, een non-fictie vertelling over leven en dromen in het dorre Braziliaanse binnenland – de plek waar Mendel zich het meest thuis voelt.
Crowd-searching
Op zoek naar nieuwe manieren om zijn filmproject te financieren begon Mendel Hardeman in 2007 één van de eerste succesvolle crowdfunding campagnes in Europa – De Boot van pelgrim Antonio, waarmee de eerste fase van de film mogelijk werd gemaakt. Sinds 2013 voert Mendel zijn experimenten verder, en krijgt het publiek de hoofdrol in de verspreiding van de film. Dit gaat door middel van crowdhosting: de film wordt gedistribueerd rechtstreeks aan iedereen die hem wil zien, door een Reizende Bioscoop. Iedereen die wil kan zelf een vertoning opzetten, en daarvoor zijn slechts twee dingen nodig: een groep mensen en een witte muur. Verder lezen….