“Canudos is geen hemel. Toch woont God hier.”

Een Braziliaanse utopie die driemaal is weggevaagd
maar weigert te verdwijnen.

Een ochtend in het Braziliaanse binnenland, 1969. Op een heuvel staan drie vrouwen. Zwijgend kijken ze toe hoe het stadje waar ze hun hele leven hebben gewoond onder water verdwijnt.
De Zee van pelgrim Antonio vertelt het aangrijpende verhaal van pelgrim Antonio en de door hem gestichte vrijstaat Canudos. Midden in de Sertão – een woeste, afgelegen streek die berucht is om zijn jarenlange droogten – kwamen duizenden ontheemde indianen, opgejaagde slaven en arme blanke landarbeiders bijeen in een utopische samenleving gebaseerd op solidariteit. Maar hun stad werd door het leger met de grond gelijk gemaakt. Wat zij achterlieten was een profetie van de pelgrim, die in heel Brazilië bekend werd: de dorre woestenij waarin hij had geleefd zou een zee worden. Nu, jaren later, kregen deze woorden ineens een onverwachte betekenis.
De Zee van pelgrim Antonio is een reis op zoek naar de mensen en de dromen van Canudos. Naar de droogte en het water, naar de hoop en de heimwee. En naar de bron van hun diep doorleefde vertrouwen, dat meedeint op de muziek en het trage ritme van de tijd in de meedogenloze Sertão.

Reizende Bioscoop
Zeven jaar werkten Mendel Hardeman en Susanne Dick aan hun nieuwste film. Tijdens de laatste opnamereis brachten ze een reizende bioscoop mee, om delen van de film te vertonen in de streek waar de geschiedenis zich had afgespeeld. In afgelegen dorpjes zonder water en elektriciteit kwamen mensen na zonsondergang bijeen rond een witte muur om voor het eerst van hun leven een film te zien.
Tijdens deze zeer bewogen avonden ontstond het idee voor De Reizende Bioscoop, die de film nu in Nederland uitbrengt, overal waar mensen hem willen zien. Iedereen die wil kan zelf een vertoning opzetten, en net als in Brazilië zijn daarvoor maar twee dingen nodig: een groep mensen en een witte muur. De filmmaker is zelf bij de vertoningen aanwezig, en na afloop is er uitgebreid ruimte voor vragen en napraten.
Na afloop van de Europese tournee brengt de Reizende Bioscoop de film terug naar Brazilië, om hem te vertonen tijdens een lange reis door het droge binnenland.

Interesse in een vertoning? Lees hier verder….