En toen vielen de vissen zomaar uit de lucht…

Fish rain
Beste vrienden van De Zee van pelgrim Antonio,

Als wij zo meteen door de wolken in het vliegtuig zitten, richting Canudos, zullen we onze ogen goed openhouden – misschien komen we wel visjes tegen 🙂

Nu denk je misschien: ze waren toch allang in Brazilië?
Helaas lag er op het strand van Den Haag een bacterie die daar anders over dacht. Lekker broeiend in de zon zat hij te wachten tot Mendel langs liep, en kroop door een minuscuul wondje in zijn voet naar binnen. Resultaat: koorts, rood been, hevige pijn, spoedopname, infuus, reis uitgesteld. De zee van Den Haag Zuid tegen de zee van pelgrim Antonio. Wie verzint zoiets nou?

Inmiddels zijn we weer startklaar. Een mooi moment om nog eens terug te komen op de visjes uit de lucht.
Want hoe zit het nou met die verhalen over vissen die uit de wolken vallen? Overal in Canudos waren er mensen die erover vertelden, en in de film komt het verhaal meermaals terug. En tot onze verwondering zit er ook in Nederland af en toe iemand in de zaal die erover mee kan praten. De eerste keer dat dat gebeurde was vorig jaar, na een huiskamervertoning (met dank aan Lidi Thomassen-Flapper):

Ook in de pers wordt er regelmatig melding gemaakt van visregen. Maar wat alle berichten tekent is dat de verklaringen achteraf worden gegeven, door mensen die er niet zelf bij waren en het niet met eigen ogen hebben gezien. Soms beweert men dat het een tornado moet zijn geweest, andere keren komen ze uit de grond, maar ik heb nog nergens een gedetailleerd verslag gelezen van een ooggetuige, over hoe het nou precies gebeurde. Ook zijn er geen filmpjes van tijdens de regen – alleen van daarna.
Welke verklaring er in Canudos van toepassing is weten we nog steeds niet. Misschien mogen we het nu zelf een keer meemaken? In ieder geval zijn hier nog een paar boeiende berichten:

Visjes op het dak in Australië…
www.channel.nationalgeographic.com

…in Sri Lanka:
www.deredactie.be

…en in Honduras.
www.livescience.com/

Of kwamen ze uit de grond? – over eierleggende tandkarpers
www.worldexplorer.be

In Polen ligt de weg er vol mee. Misschien een gekantelde vrachtwagen?

Veel lees- en kijkplezier! Onze volgende nieuwsbrief komt hopelijk uit Canudos.

Hartelijke groeten uit de lucht,
Mendel & Susanne

This entry was posted in Nieuwsbrieven. Bookmark the permalink.