Avond in Filmhuis Den Haag

Beste allemaal,

We waren in Brazilië.
Drie maanden lang hebben we rondgereisd door de Sertão, een droge en bijna woestijnachtige streek in het Noordoosten van het land, waar al zeven maanden geen druppel regen was gevallen. Het betreft een enorm gebied, zo groot als Duitsland en Frankrijk samen, met een heel rijke en woelige geschiedenis waarin problemen rond water altijd een grote rol hebben gespeeld. Vreselijke droogtes, overstromingen, erosie, en een bloedige burgeroorlog die draaide om een man die het einde van de wereld predikte in de vorm van water: de woestijn zou een zee worden, en de zee, woestijn.

We waren in de streek rond het stadje Canudos, op zoek naar mensen en hun dromen – mensen zonder water, die dromen van de zee. We hebben veel bijzondere personen mogen leren kennen, heel veel verhalen mogen horen, en zijn volkomen verliefd geworden op de streek, de mensen en hun leven. En nu zijn we weer thuis, met 60 uur gefilmde beelden, 35 uur opgenomen gesprekken, duizenden foto’s en 70 kilo geitenbellen. Het plan is om vanuit dit materiaal “de Zee van Conselheiro” te maken – een ruimte vol verhalen in beeld en geluid, waarin Canudos zijn eigen geschiedenis vertelt. Een geschiedenis vol écht gebeurd magisch-realisme, verbonden met een heden dat getekend wordt door een groot gebrek aan water – terwijl de plaats waar dit verleden zich heeft afgespeeld juist verdronken is onder een groot stuwmeer. Een verhaal vol paradoxen en grove tegenspraken, die in onze ogen model staan voor de toekomst waar grote delen van onze planeet nog vóór wij oud zijn geworden mee te maken kunnen krijgen: gebrek aan drinkwater, en grote verliezen voor mensen die zich niet goed kunnen wapenen tegen stijgende zeespiegels en onregelmatiger wordende regentijden.
Dit klinkt misschien heel zwaar. Dat is het ook. En toch zijn we op onze reis vooral heel veel schoonheid en kracht tegengekomen. De ongelooflijke kracht en schoonheid van de natuur, die voor niets terugdeinst, en de bijna onuitputtelijke schoonheid en kracht van mensen die het nooit opgeven.
En daarom willen we je van harte uitnodigen voor de avond die we, in samenwerking met Filmhuis Den Haag, organiseren. Een avond waarin we in beeld, geluid, geur en kleur willen vertellen over wat we hebben gezien en gehoord. En waarin we je als vooruitblik al even op sleeptouw nemen over de golven van de Zee van Conselheiro.
Entree is gratis, en iedereen is welkom.
Breng dus ook je vriendin, opa, nicht, collega of buurman mee!!
De mensen die zich bij ons hadden aangemeld hebben onze “Brieven uit Brazilië” ontvangen, en – gezien de enthousiaste reacties – blijkbaar met veel plezier gelezen. Voor geïnteresseerden zijn de brieven nog te vinden op de volgende link. Vooral de vierde brief – “Mensen van stof, dorpen van klei” – is zeker het lezen waard…

Hartelijke groeten,
Mendel en Susanne

De Boot van Conselheiro
Filmhuis Den Haag, Spui 191, Den Haag
vrijdag 15 februari, 19:30, Zaal 5

This entry was posted in Nieuwsbrieven. Bookmark the permalink.