De Boot van pelgrim Antonio

Wat gaan we doen?
We kwamen terug in Nederland met in totaal 60 uur video, 35 uur geluidinterviews, duizenden foto’s, 70 kilo geitenbellen, en vele verhalen. De bedoeling is dat dit alles verwerkt wordt tot het kunstproject “De Zee van Conselheiro”, een verhalenruimte waarin geluid, beeld, objecten, geuren en beweging bij elkaar komen om de mensen uit de Sertão van Canudos hun verhaal te laten vertellen, en de schoonheid en kracht van hun wereld te laten tonen.
Verdronken beeldbuizen, projecties door stromend water heen, geitenbellen die overal om je heen zachtjes rinkelen, een ruimte vol verhalen van de Sertão.
Het moet een ruimte worden die op verschillende plaatsen kan worden opgebouwd, en dan doorlopend open is voor bezoek – dus niet zoals een film, die op een bepaald tijdstip begint en eindigt, maar zoals de Sertão zelf, altijd open voor wie er zelf open voor staat. En waarin de verhalen die jullie gehoord hebben, plus nog vele anderen, hun plaats zullen krijgen.

Hoe?
Dat is een vraag die ook ons erg bezighoudt. De verhalen zijn er al, een deel van het werk is al gedaan, maar we hebben nog niet al het geld dat er nodig is voor de bouw. We hebben bij een aantal fondsen en subsidiegevers aangeklopt, maar tot nog toe werden we van het kastje naar de muur gestuurd. Fondsen voor beeldende kunst vinden dat ons plan geen Beeldende Kunst is – eerder een soort documentaire; fondsen voor documentaires noemen het Beeldende Kunst; mijn naam als kunstenaar is nog te onbekend om zómaar geld aan te geven, en dus valt onze verhalenruimte tussen de wal en het schip.

Daarom zijn we op zoek naar mensen die ons plan zo bijzonder vinden dat ze het willen steunen. Én daarom hebben we een Boot in het leven geroepen – de Boot van Conselheiro. Iedereen die op de één of andere wijze meewerkt bij het mogelijk maken van dit plan mag meevaren over de Zee van Conselheiro, en wordt begin juni uitgenodigd voor de eerste try-out presentatie van onze verhalenruimte. Als alles goed gaat vindt de echte première plaats tijdens de Uitmarkt in Amsterdam, eind augustus. Daarnaast zijn er tentoonstellingen gepland in Filmhuis Den Haag (voorjaar 2009), en eind 2009 in het Watersnoodmuseum in Zeeland. En we willen naar Oerol!

Je kunt ons op verschillende wijzen steunen:

Geld
Je stapt in de boot, en stort een bedrag op de “Rekening van de Boot”. Elk bedrag, hoe klein ook, is welkom. Je wordt dan een jaar lang mede-opvarende in de Boot van Conselheiro, en wordt regelmatig op de hoogte gehouden van onze ervaringen en plannen. Je hoort bij het “selecte publiek” dat de eerste presentatie van onze verhalenruimte mag komen bekijken. Daarnaast mag je vanaf € 25 je eigen geitenbel uitkiezen en mee naar huis nemen. Mocht je ons project € 100 of meer willen schenken, dan wordt je een gespierde roeier en zul je de hele boot helpen om op te boksen tegen de stroming en de wind.
Het VSBfonds stelt geld beschikbaar om het bedrag dat wij via sponsoren binnenhalen te verdubbelen. Oftewel: geef jij ons één euro, dan worden dat er zomaar twee. We zijn al een behoorlijk eind op weg. Van de € 5.600 die we nodig hebben ontbreekt nog € 1.500.

Spullen
Het is vaak verrassend hoeveel spullen mensen in de loop der jaren op hun zolder verzamelen. Alles wat we in natura kunnen krijgen hoeft niet meer gekocht te worden; dat scheelt weer een hoop geld. Misschien denk je bij een aantal zaken: “wie heeft dat nou op zijn zolder staan?” – maar vragen kan geen kwaad. Je weet maar nooit. Kijk op de spullenlijst onderaan dit bericht.

Meedenken
Je kunt ons ook helpen door over de volgende vragen mee te denken:
– Heb jij misschien persoonlijke contacten bij een groot bedrijf of instelling die zich bezighoudt met water? Of iets anders dat raakvlakken heeft met ons werk? Is het mogelijk deze persoon, bedrijf of instelling te betrekken bij de Zee van Conselheiro ?
– Ken je nog andere mensen waarvan het goed zou zijn als wij ze leerden kennen ?
– Heb je nog andere ideeën die ons kunnen helpen?
– Ken je iemand in een organisatie op het gebied van Fair Trade of Biologische produkten, die interesse zou hebben in het in Nederland op de markt brengen van de Umbu-jam die jullie zojuist hebben mogen proeven? Ook voor meer informatie over deze producten kun je bij ons terecht.

Alvast bedankt,
met hartelijke groeten,
Mendel en Susanne

 
Spullenlijst
Wie weet kunt u ons aan de volgende zaken helpen:
– aquariumpompjes
– aquariumverlichting
– afgedankte televisietoestellen met kleine beeldbuis
(ongeveer 37 cm diagonaal)
– kleine goedkope luidsprekertjes (pc en dergelijke)
– 2 grote speakers
– koptelefoons van goede kwaliteit
– grote olievaten
– een nevelmachine
het uitlenen of goedkoop verhuren van:
(schenken mag natuurlijk ook 😉
– beamer
– bestelwagen
en het sponsoren of goedkoop leveren van de volgende diensten:
– metaal en metaalbewerking
– druk- of printwerk
– persbericht aan dagbladen / tijdschriften
– andere vormen van media-aandacht
Heeft u nog andere goede ideeën die ons verder kunnen helpen?
We horen het graag.

This entry was posted in Nieuwsbrieven. Bookmark the permalink.