Een experiment

Beste vrienden,

Vijf weken geleden begonnen wij met een experiment op het gebied van filmdistributie. Het was heel spannend, omdat niemand wist of het zou werken of niet. We hadden meer dan twee jaar op ons plan gebroed en echt de tijd genomen om het goed voor te bereiden. Eind september was het zover, en hielden we de eerste officiële vertoning van De Zee van pelgrim Antonio.

Na vijf weken mogen we concluderen dat ons experiment lijkt te werken. We begonnen met 4 vertoningen, in huiskamers en buurtcentra. Niet opgezet door onszelf, maar door mensen die de film wilden laten vertonen aan hun eigen kring. Onze Reizende Bioscoop kwam langs en vertoonde De Zee van pelgrim Antonio in aanwezigheid van de makers (wijzelf), en na afloop was er volop ruimte voor vragen en napraten. Binnen een paar weken waren er alweer 15 nieuwe aanvragen voor vertoningen, waarvan er nu 8 bevestigd zijn. En jullie zijn natuurlijk van harte uitgenodigd om te komen kijken!

Ons idee van crowdhosting, wat inhoudt dat het publiek zelf de vertoningen organiseert, lijkt dus aan te slaan. Deze aanpak is in Nederland volkomen uniek, en het was daarom wel even spannend of het zou werken.
Het idee is heel eenvoudig. Het ontstond tijdens onze laatste bezoek aan de Sertão, de streek in Brazilië waar de film werd opgenomen. We wilden aan de mensen die aan de film meewerkten laten zien wat we aan het maken waren. In kleine afgelegen gehuchten zonder water en electriciteit kwam het hele dorp na zonsondergang bijeen rond een witte muur om voor het eerst van hun leven een film te zien. Het waren de meest bijzondere vertoningen die we ooit hadden meegemaakt.
Terug in Nederland merkten we dat er binnen het bestaande systeem van filmdistributie eigenlijk nauwelijks ruimte is voor een film als deze, gemaakt door een niet-bekende filmmaker die een boterham wil verdienen en een publiek wil bereiken dat groter is dan een handvol mensen. Met de ervaringen uit Brazilië in ons achterhoofd vroegen we ons af: hoe kan het nou, dat het makkelijker is je film te vertonen op een plek waar je zelfs een generator mee moet brengen omdat er geen elektriciteit is – dan in een ontwikkeld land als Nederland?

Het antwoord lag in de eenvoud. In Brazilië hadden we maar twee dingen nodig: een witte muur en een groep mensen die de film wilden zien. Ook in Nederland zijn er genoeg witte muren – we hoefden alleen maar om ons heen te kijken in huiskamers, buurtcentra, kerken, scholen, verzin het maar. En meer dan voldoende mensen die deze film graag zouden zien als ze maar wisten dat hij bestond. De nodige apparatuur hadden we inmiddels zelf. Het bestaande systeem van filmdistributie, met dure bioscopen en veel tussenmannetjes die er geld aan moeten verdienen, was toen opeens volkomen overbodig. Daarnaast vindt het publiek het veel leuker om een film te zien in een gezellige omgeving, met leuke mensen, hapjes en drankjes, in aanwezigheid van de regisseur, met de mogelijkheid om uitgebreid na te praten – dan in een anonieme bioscoopzaal.

Eind september hielden we de eerste vertoning, opgezet door Andrea Damacena, die de film had gezien, er door was geraakt, en 23 vrienden en bekenden bijeenbracht voor een vertoning in haar eigen woonkamer.
In de weken daarop hielden we er nog drie, en het idee was om te proberen vanuit het publiek weer nieuwe vertoningen te laten ontstaan. Dat blijkt te werken. De eerste 4 vertoningen hebben nu alweer 8 nieuwe vertoningen voortgebracht – dus gemiddeld bracht iedere vertoning 2 nieuwe voort. En tellen we de afspraken die nog niet bevestigd zijn mee, dan is het zelfs meer dan een verdrievoudiging. Als dat zo doorgaat krijgen we het nog druk 🙂

Niet alle vertoningen liepen even goed. Na afloop hebben we telkens uitgebreid geëvalueerd, en juist van de mislukkingen mochten we het meest leren. Gelukkig waren er vooral heel veel positieve ervaringen, die ons steeds meer moed gaven.

Wie meer wil lezen over de film en de achtergronden van onze aanpak, kan terecht op de website. Daar is ook een trailer te zien.

Agenda
Hieronder vind je de nieuwe reeks vertoningen. Er is nog veel meer op komst. En mocht je het zelf een leuk idee vinden om een vertoning op te zetten, schroom dan niet contact met ons op te nemen. Op de website kun je er meer over lezen. Als je geen witte muur hebt brengen wij een groot scherm mee.groot scherm mee.

Hartelijke groeten en tot ziens!
Mendel Hardeman

This entry was posted in Nieuwsbrieven. Bookmark the permalink.