Hoe een rivier ontwaakt…

Rio do Rosário
Op internet circuleert een prachtig en ontroerend filmpje van een rivier in de Sertão na een lange droogte. Ergens in de verte heeft het hard geregend, en nu verandert hij van een lege bedding plotseling in een brede stroom die je niet kunt oversteken zonder meegesleurd te worden. Binnen een paar minuten. Op de achtergrond hoor je mensen schreeuwen – eerst euforisch, maar dan wordt het gevaarlijk: “Cuidado!” – “Kijk uit!”

De laatste ronde
Vanavond begint de laatste ronde van onze Reizende Bioscoop in Europa voor we in augustus terug gaan naar Canudos.
Vanavond op een heel bijzondere locatie: de oudste abdij van Nederland, aan de duitse grens bij Kerkrade. Morgen gaat het verder naar Zwitserland, Liechtenstein (hoe komt een film over Canudos dáár nou weer terecht?), Duitsland en uiteindelijk nog twee vertoningen in Nederland. Met een tussenstop in het franstalige deel van Zwitserland, bij een vertaalster die ons meldde dat ze druk bezig is de ondertitels naar het frans te vertalen. De sneeuwbal rolt weer allerlei nieuwe kanten uit… als we in het najaar terugkomen kunnen we weer vrolijk verder met onze vertoningen hier.

De voorbereidingen voor de terugtocht naar Canudos zijn inmiddels in volle gang. Wie nog zint op een groet aan de mensen van Canudos om met ons mee te geven, kan onderaan verder lezen hoe dat in z’n werk gaat.

Voor nu wensen we jullie allen alvast een stralend begin van de zomer toe,

met hartelijke groeten,
Mendel & Susanne

Groeten aan Canudos
Regelmatig werden we na een vertoning aangesproken door iemand die een boodschap wilde doorgeven aan de mensen van Canudos. Iets persoonlijks, over een snaar die de film had geraakt.
Dat leidde tot het idee om korte boodschappen van het nederlandse publiek mee te nemen naar de mensen van Canudos. Jullie mochten hen ontmoeten, via de film. Voor sommigen was dat een bijzondere ontmoeting die je niet snel vergeet. Nu de film terug gaat willen we de cirkel rondmaken, en de mensen uit Canudos ook jullie laten ontmoeten door onze vertoningen te omlijsten met korte boodschappen van mensen die de film in Nederland hebben gezien.
Waardoor werd je geraakt? Wat zou je zeggen tegen zangeres Maria do Carmo of iemand anders uit de film, als je de kans ertoe kreeg? Neem een kort berichtje op met smartphone, webcam of camera, en mail het naar ons toe. Of schrijf een kaart of brief, naar onderstaand adres. Wij zorgen ervoor dat je boodschap vertaald en wel terecht komt bij de mensen van Canudos. Zo willen we hun iets teruggeven: het besef dat hun leven – hun geschiedenis – mensen héél ver weg weet te bereiken, te raken, te verrijken.
Vind je dit een mooi idee? We horen graag van je. Mocht je praktische vragen hebben, schroom dan niet en neem contact met ons op. We denken graag met je mee.
Alvast hartelijk bedankt!

Zangeres Maria do Carmo

This entry was posted in Nieuwsbrieven. Bookmark the permalink.