Opeens was het stil

Caatinga
Beste vrienden van De Zee van pelgrim Antonio,

Opeens was het stil.
Een paar maanden lang voelde ons leven als een vliegtuig, dat op de startbaan een aanloop maakt om op te stijgen. De motoren beginnen te brullen, je wordt in je stoel gedrukt – totdat onze handen opeens naar de handrem schoten. Met een schurend geluid kwamen we halverwege de baan tot stilstand.
Het zou een lange reis worden, waarschijnlijk door gebieden met veel turbulentie. Maar plotseling hadden we beseft dat we veel te weinig brandstof aan boord hadden. En we hoorden de motoren rammelen.
Langzaam taxieden we terug naar een plek waar we konden uitstappen en rustig kijken wat er nu moest gebeuren. Een plek waar we nieuwe brandstof zouden vinden, en werken aan het achterstallig onderhoud van de motoren.

In onze vorige nieuwsbrief (zie hier) hadden we enthousiast bericht over onze plannen. We gaan een jaar lang in Canudos wonen! En daar met een groep jongeren een Reizende Bioscoop oprichten! Waarmee zij het bijzondere verhaal van hun streek door heel Brazilië kunnen verspreiden! Op zo’n manier dat de mensen in Canudos er zelf écht iets aan hebben!
Deze plannen zijn het vliegtuig. De motoren zijn wijzelf. En de brandstof is de energie en kracht, het bloed, de zweet en de tranen die we er in willen investeren.

Maar ja. Nooit eerder hadden we gewerkt aan een project van deze complexiteit. En we kenden ook niemand die ooit iets soortgelijks had uitgeprobeerd. Eind vorig jaar besloten we dat we ons op dit avontuur wilden storten, en toen leek een voorbereidingstijd van een half jaar meer dan genoeg. We boekten alvast een ticket en zouden eind juni in Canudos aankomen. Sinds december leefde Mendel van zijn spaargeld, zodat hij zich helemaal kon richten op de voorbereidingen.
Maar al doende werd duidelijk dat alles veel meer tijd nodig had. Het helder krijgen van de (on)mogelijkheden van onze plannen, en ze verder uitwerken; bureaucratische drempels onderzoeken en uit de weg ruimen; het maken van onze nieuwe film Lopen op Water – een soort vervolg op De Zee van pelgrim Antonio, die we gaan gebruiken om geld in te zamelen voor dit project; de oprichting van een Stichting met ANBI-status, waardoor de geldstromen transparant en fiscaalvriendelijk kunnen verlopen; het vinden van partnerorganisaties in Duitsland en Oostenrijk, die achter onze plannen staan en in die landen dezelfde functie kunnen vervullen; een zusterstichting oprichten in Zwitserland, met datzelfde doel; ons huis onderverhuren; het ontwerpen en bouwen van de nodige websites en een eigen crowdfundingplatform…
En dan hebben we nog maar de helft genoemd.

We hadden de lat heel hoog gelegd, maar namen er te weinig tijd voor. Zelfs de 80-urige werkweek waarin Mendel verzeild was geraakt bleek niet opgewassen tegen deze enorme berg werk. Er was nauwelijks ademruimte, geen tijd voor reflectie, en een burnout lag op de loer. Gelukkig werd Mendel ziek. Toen hij stilviel was meteen helder dat we het op deze manier niet gingen redden.
Waren we doorgegaan, dan waren we op een later tijdstip vastgelopen – in onze aanpak, in onze relatie, en in onszelf. We hebben nog het één en ander te leren 🙂

Daar zijn we nu mee bezig. Met spijt hebben we aan onze vrienden in Canudos laten weten dat we in elk geval niet vóór oktober komen. De crowdfunding campagne die we hadden aangekondigd is uitgesteld. En ook het afscheidsfeest, waarvoor we zelfs al een aantal mensen hadden uitgenodigd.
We werken nu zonder deadline verder. We gaan rustig door, en vertrekken als alles rond is. Tegen die tijd weten we vanzelf wanneer dat is.

Natuurlijk hopen we, ook nu het langer duurt, dat we kunnen blijven rekenen op voldoende steun van alle vrienden van Canudos die onze film in Europa mocht bereiken.
Van harte bedankt voor jullie meevaren over de zee van pelgrim Antonio. Soms zijn de baren hoog…

En: jullie hebben nog een première te goed. Lopen op Water. Het duurt iets langer, maar we houden jullie op de hoogte!

We wensen je een prachtige zomer toe!

Met hartelijke groeten,
Susanne & Mendel


 
PS Vanavond is onze laatste geplande filmvertoning:
in Den Haag, 20:00 – Atelier Mee in Zee, Lijsterbesstraat 69.
Dus mocht je spontaan zin krijgen…

Desenho: Ruinas de Canudos

This entry was posted in Nieuwsbrieven. Bookmark the permalink.